• Haberler
  • Ekonomi
  • TUİK verilerine göre Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yavaşladı

TUİK verilerine göre Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yavaşladı

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Türkiye ekonomisi 2024 yılının ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 2,5 büyüdü. Bu oran, bir önceki çeyrekteki yüzde 5,7'lik büyümeye kıyasla önemli bir yavaşlama olarak değerlendiriliyor.

TUİK verilerine göre Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yavaşladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan-Haziran 2024 dönemini kapsayan ikinci çeyrek ekonomik büyüme rakamlarını açıkladı. Türkiye ekonomisi 2024 yılının ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 2,5 büyüdü. Uzmanlar, bu oranı, bir önceki çeyrekteki yüzde 5,7'lik büyümeye göre önemli bir yavaşlama olarak değerlendiriyor.

SANAYİ SEKTÖRÜNDE DARALMA

Büyümedeki yavaşlamanın en önemli nedenlerinden biri, sanayi sektöründeki daralma. Özellikle küresel ekonomideki belirsizlikler ve yüksek faiz oranları, sanayi üretimini olumsuz etkiledi. Diğer hizmetler, inşaat ve tarım sektörleri ise büyümeye katkı sağlasa da, sanayinin zayıf performansı büyüme hızını düşürdü.


GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2024 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; diğer hizmet faaliyetleri yüzde 7,4, inşaat yüzde 6,5, tarım sektörü ile gayrimenkul faaliyetleri yüzde 3,7, bilgi ve iletişim faaliyetleri ile finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 3,4, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 3,2, hizmetler yüzde 2,9, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 0,6 arttı. Sanayi sektörü ise yüzde 1,8 azaldı.

HARCAMA KALEMLERİ VE DIŞ TİCARET

Hanehalklarının tüketim harcamaları ve yatırımların sınırlı bir artış göstermesi, büyümenin daha da yavaşlamasına neden oldu. Dış ticaret açısından ise ihracatın sınırlı bir artış göstermesi ve ithalatın düşmesi, büyümeye katkının sınırlı olduğunu ortaya koydu.

2024 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 1,6 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 0,7, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 0,5 arttı.


Mal ve hizmet ihracatı, 2024 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 0,04 artarken ithalatı yüzde 5,7 azaldı.

EMEĞİN GSYH’DEN ALDIĞI PAY AZALDI

İşgücü ödemeleri, 2024 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 112,4 arttı. Net işletme artığı/karma gelir yüzde 47,7 yükseldi.

Uzmanlara göre, Türkiye ekonomisinin ikinci yarıda nasıl bir performans göstereceği, küresel ekonomideki gelişmelere, enflasyon rakamlarına ve uygulanacak ekonomik politikalara bağlı. Özellikle yüksek enflasyon, faiz oranları büyüme üzerinde belirsizlik yaratmaya devam ediyor.

Ekonomistler, büyümedeki yavaşlamanın nedenleri arasında küresel ekonomideki yavaşlama, yüksek enflasyon, yüksek faiz oranları ve KKM gibi yapısal sorunları gösteriyor. Ancak, yetkililerin uygulayacağı yeni ekonomik politikalar ve küresel ekonomideki toparlanma, büyüme rakamlarını olumlu yönde etkileyebilir.

Bakmadan Geçme