Türk Ekonomisi Büyümeye Devam Ediyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın ilk çeyreğine ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre, Türkiye ekonomisi bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,7 oranında büyüme kaydetti. Bu rakam, ekonomistlerin tahminlerinin üzerinde gerçekleşti. Özellikle yerel seçim öncesinde artan talebin etkisiyle birinci çeyrekte ekonomik büyümeye ek bir ivme kazandığı belirtiliyor.

TAHMİNLERİN ÜZERİNDE BÜYÜME GERÇEKLEŞTİ

İlk çeyrekte ekonominin %5,5 ile %5,7 arasında büyüyeceği tahmin ediliyordu, ancak gerçekleşen büyüme bu tahminlerin üzerinde gerçekleşti. Yıllık bazda ise büyüme oranının %3,2 ile %3,4 aralığında olacağı öngörülüyordu.

2024 yılının birinci çeyreğine ilişkin GSYH verilerine göre; İnşaat sektörü, toplam katma değerini %11,1 arttı. Bilgi ve iletişim faaliyetleri %5,5, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri %5 ve sanayi %4,9 büyüme kaydetti.

ENDEKSLER ARTTI

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre %2,4 artış gösterdi. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi ise önceki yılın aynı çeyreğine göre %5,8 arttı.

GSYH'nin cari fiyatlarla 8 trilyon 822 milyar 248 milyon TL olduğu belirtiliyor. Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini, cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %90,0 artarak 8 trilyon 822 milyar 248 milyon TL oldu. GSYH'nin birinci çeyrek değeri cari fiyatlarla ABD doları bazında 285 milyar 572 milyon olarak gerçekleşti.

İTHALAT AZALDI

Yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları, bir önceki yılın aynı dönemine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak %7,3 artış gösterdi. Devletin nihai tüketim harcamaları ise %3,9 arttı.

Gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise önemli bir artışla %10,3 oranında yükseldi. Mal ve hizmet ihracatı %4 artarken ithalatı %3,1 azaldı.İşgücü ödemeleri %108,4 artarak dikkat çekici bir artış gösterdi. Net işletme artığı/karma gelir ise %107,8 arttı. Tüm bu veriler, 2024 yılının birinci çeyreğinde Türkiye ekonomisinin genel olarak sağlam bir performans sergilediğini gösteriyor.

İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payının geçen yılın birinci çeyreğinde %37,8 iken, bu oran 2024 yılı birinci çeyreğinde %42,0'ye yükseldi. net işletme artığı/karma gelirin payı geçen yılın birinci çeyreğinde %40,0 iken, 2024 yılı birinci çeyreğinde %44,2'ye yükseldi.

MUHABİR HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme