• Haberler
  • Gündem
  • Türkiye'deki Alman ve Fransız Okulları ile Milli Eğitim Bakanlığı Arasındaki Kriz Büyüyor! Öğrenci Alımları Durduruldu

Türkiye'deki Alman ve Fransız Okulları ile Milli Eğitim Bakanlığı Arasındaki Kriz Büyüyor! Öğrenci Alımları Durduruldu

Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına uymadıkları gerekçesiyle uyarılan Türkiye'deki Alman ve Fransız okulları, Türk öğrenci alımını durdurdu.

Türkiye'deki Alman ve Fransız okulları, Türk öğrenci alımını durdurdu. Alman ve Fransız okulları, Türkiye'deki Milli Eğitimin müfredatını öğrencilere okutmayı reddetmişti.

Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına uymadıkları gerekçesiyle uyarılan Türkiye'deki Alman ve Fransız okulları, Türk öğrenci alımını durdurdu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Yasal mevzuatımız var. Uluslararası anlaşmalar var. Biz bu okulların hukuki statüye ulaşmasını istiyoruz. Kurallara uymayan Fransız okullarına işlem yapılacak" ifadelerine yer vermişti.

Türkiye'de Fransa eğitim sistemine göre öğrenci yetiştiren okullarla ilgili "hukuki statü" krizi yaşanıyor. Bakan Tekin, mevzuata uymayan Fransız okullarına işlem yapılacağını belirtti.

Bakan Tekin, açıklamasında şu ifadelere yer vermişti;

"Okullar normal koşullarda bizim mevzuatımızda yeri olmayan okullar. Mevzuat içerisine girerlerse eğitimlerine devam edecekler. Demezlerse yok hükümdar olacaklar zaten. Arzu ettiğimiz şey bir yasal mevzuatımız var bir de kanunlar anayasamızın 90. maddesi çerçevesinde ülkelerle yaptığımız uluslararası anlaşmalar var. Bu nedenle biz bu okulların hukuki statüye kavuşması için uluslararası sözleşme yapılmasını istiyoruz.

Biz de ülkelerin bu bahsi geçen yasal dayanağı olmayan 12 okulun Uluslararası sözleşmeyle karşılıklı iki ülkenin anlaşacağı zeminine konuşacağını düşünüyoruz. Fransa ile görüşmelerimiz devam ediyor. Pakistan'da görüşmelerimiz devam ediyor. Uluslararası sözleşme yapıldı biz de karşılıklı ülke olarak öncelikle Türk vatandaşlarımızın çocuklarını eğitim hakkından kendi kültürlerini, anlatımlarını öğrenebileceğim şekilde sözleşme yapmak için çaba sarf ediyoruz."

Yaşanan gelişme sonrasında Alman ve Fransız okullarından radikal bir karar geldi. Adeta Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in restine rest şeklinde yorumlanan karar sonrasında Alman ve Fransız okulları öğrenci alımlarını durdurduğunu açıkladı.

NE OLMUŞTU?
Türkiye'de eğitim veren ve Fransa müfredatı uygulanan iki okul, Millî Eğitim Bakanlığı ile Fransa Büyükelçiliği arasında anlaşmazlığa yol açmış, Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği bir açıklama yaparak Millî Eğitim Bakanlığı ile sürekli iletişim halinde olduğunu belirtmişti.

Bakanı Tekin konuyla ilgili olarak 13 Temmuz'da bir açıklama yaparak, Türkiye'de 12 yabancı okulun bulunduğunu ve Lozan Anlaşması'nda verilen taahhüt doğrultusunda hiçbir problem olmadığını belirtmiş, isim vermeden Pierre Loti ve Charles de Gaulle okullarını işaret ederek bu okullarda okuyan Türk öğrencilerin Türkiye'deki eğitim müfredatında eğitim almadığını vurgulamıştı.

 

MUHABİR

Bakmadan Geçme