• Haberler
  • Ekonomi
  • Türkiye Doğalgaz Çıkarmaya Başladı, İthalat Azaldı!

Türkiye Doğalgaz Çıkarmaya Başladı, İthalat Azaldı!

Türkiye'nin doğal gaz ithalatı geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 7,64 azalarak 50,48 milyar metreküp olarak gerçekleşti.

EPDK'nın raporuna göre, Türkiye'nin geçen yıl ithal ettiği 50,48 milyar metreküp doğal gazın büyük bir kısmı olan 36,21 milyar metreküpü boru hatları aracılığıyla satın alındı. Geri kalan 14,27 milyar metreküp ise sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) olarak alındı. İthalatın %66,39'u uzun dönemli lisanslar kapsamında gerçekleşirken, %33,61'i spot piyasadan yapıldı.

EN BÜYÜK TEDARİKCİMİZ YİNE RUSYA OLDU

Türkiye'nin doğal gaz ithalatında Rusya %42,27 ile ilk sırada yer alırken, onu Azerbaycan, Cezayir, İran ve ABD takip etti. Cezayir'den uzun vadeli LNG sözleşmesi kapsamında yaklaşık 6 milyar metreküp doğal gaz ithal edilirken, ABD'den 4 milyar metreküp, Mısır'dan ise 1,32 milyar metreküp LNG spot olarak ithal edildi.

BOTAŞ, ithalatın %90,45'ini gerçekleştirirken, diğer önemli şirketler ise Akfel Gaz Sanayi ve Ticaret AŞ, Bosphorus Gaz, Kibar Enerji, Socar Enerji ve Ege Gaz AŞ oldu.

İHRACATTTA ARTMA VAR

İthal edilen gazın giriş noktaları incelendiğinde ise ilk sırayı 11,95 milyar metreküp ile Durusu aldı. Diğer önemli giriş noktaları arasında Kıyıköy, TANAP Seyitgazi, Gürbulak, Marmara Ereğlisi LNG Terminali ve diğerleri yer aldı.

Türkiye'nin geçen yıl doğal gaz ihracatı 896 milyon 280 bin metreküp olarak gerçekleşti. En fazla doğal gaz boru hatlarıyla Bulgaristan'a gönderilirken, LNG olarak en fazla İsviçre'ye gönderildi.

MUHABİR HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme