Türkiye Irak Kalkınma Yolu Anlaşması Ne Oluyor? Maddeleri Ne?
Türkiye ile Irak arasında 12 yıl aradan sonra yeni anlaşmalar imzalandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Irak'a yıllar sonra ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette 26 anlaşmaya imza atılırken 'Kalkınma Yolu Anlaşması' ise dikkat çeken maddelerden oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak ziyareti kapsamında Kalkınma Yolu Anlaşması’na imza atıldı. Anlaşmalara imza atılmasının ardından Erdoğan ve Sudani ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ziyaretimin ve az önce imzalanan anlaşmaların Türkiye-Irak münasebetlerinde yeni bir dönüm noktasını teşkil edeceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl aradan sonra Irak'a resmi ziyaret gerçekleştirdi.
Erdoğan, Bağdat’ta Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile görüştü.
Görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Sudani ile Kalkınma Yolu Anlaşması'nın imza törenine katıldı.
TÜRKİYE IRAK KALKINMA YOLU PROJESİ NE DEMEK OLUYOR?
Erdoğan'ın Irak ziyaretinin kritik gündemlerinden biri de Basra Körfezi hinterlandını Türkiye üzerinden Avrupa'ya açacak olan Kalkınma Yolu Projesi.
Proje ile birlikte yaklaşık bin 176 kilometre uzunluğunda yüksek hızlı yük ve yolcu taşımasına uygun demir yolu ve bin 190 kilometre uzunluğunda otoyol inşa edilecek.
Kalkınma Yolu Projesi Orta Doğu ve Körfez Bölgeleri başta olmak üzere güneydoğu Asya ülkelerine yapılacak ihracatta da artış olması öngörülüyor.
Başlangıçta "Kuru Kanal" olarak anılan projenin ismi, Mart 2023'te Irak Başbakanı'nın Ankara ziyaretinde "Kalkınma Yolu" olarak değişmişti. Söz konusu proje, Irak'ta petrol dışı sürdürülebilir ekonominin de temeli olarak nitelendiriliyor.