• Haberler
  • Ekonomi
  • Türkiye'nin Dış Ticaret Açığı Verileri Açıklandı

Türkiye'nin Dış Ticaret Açığı Verileri Açıklandı

Mayıs ayı dış ticaret istatistikleri açıklandı.

Mayıs ayı dış ticaret istatistiklerine göre Türkiye'nin ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre %11,3 artarak 24 milyar 66 milyon dolara yükseldi.

İTHALAT AZALDI

Aynı dönemde ithalat %10,4 azalarak 30 milyar 568 milyon dolara geriledi. Ocak-Mayıs döneminde ise ihracat %4,5 artışla 106 milyar 877 milyon dolar, ithalat %9,2 azalışla 143 milyar 682 milyon dolar oldu.

DIŞ TİCCARET AÇIĞI 6 MİLYAR DOLAR GERİLEDİ

Mayıs ayında dış ticaret açığı %48 azalarak 6 milyar 502 milyon dolara geriledi ve ihracatın ithalatı karşılama oranı %78,7'ye çıktı. Ocak-Mayıs döneminde dış ticaret açığı %34,3 azalarak 36 milyar 805 milyon dolara düşerken, ihracatın ithalatı karşılama oranı %74,4'e yükseldi.

İhracatta en fazla payı Almanya aldı, ardından Birleşik Krallık, ABD, Irak ve İtalya geldi. İthalatta ise Çin ilk sırayı alırken, Rusya Federasyonu, Almanya, İtalya ve ABD onu izledi.

TARİHİ ZİRVEYE ULAŞTI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada yıllık ihracatın 260 milyar dolarla tarihi zirveye ulaştığını, ithalatın ise son bir yılda 29 milyar dolar azaldığını belirtti. Yıllık dış ticaret açığının 35 milyar dolar azalarak 87 milyar dolara gerilediğini ve turizmdeki güçlü seyrin devam ettiğini vurguladı.

Mayıs ayında yabancı ziyaretçi sayısının %14 arttığını ve yıllık cari açığın 6 milyar dolar iyileşerek 26 milyar dolar seviyesine gerilemesini beklediklerini ifade etti. Şimşek, cari açığın milli gelire oranının %2,5'in oldukça altında gerçekleşeceğini ve bunun finansal istikrarı güçlendireceğini belirtti.

Bakmadan Geçme