Uçan arabalar gerçek oluyor! İşte XPENG AEROHT eVTOL

Dünyanın en büyük Tüketici Elektroniği Fuarı (CES), bu yıl Çin''den bir şirketin uçan araba tasarımı ile dikkatleri topladı.

Çin merkezli, XPeng Aeroht şirketi tarafından tasarlanan ve ABD'nin Las Vegas kentinde düzenlenen CES 2024 fuarında ilk kez görücüye çıkan "uçan süper araba", kısa mesafeli ve alçak irtifalı seyahatler vaat ediyor. Özellikleri ve fonksiyonu düşünüldüğünde fiyatı şaşırtıyor.

Xpeng Aeroht'un kurucu ortağı ve baş tasarımcısı Wang Tan, The U.S. Sun'a demecinde, "İnsanlar üç boyutlu, fakat ulaşım hala iki boyutlu. Aslında herkes uçmak ve muhteşem manzaraları seyredebilmek için başka bir görüşe, başka bir açıya sahip olmak istiyor" dedi.

Sürücülerin, eVTOL sayesinde trafiği yenebileceklerini ve "sıkışık bölgelerden uçarak uzaklaşabileceklerini" de sözlerine ekledi.

Fuar katılımcıları ise araçtan ansızın fırlayan pervanelerin şovunu canlı olarak izledi.

KARADAN DİREKT HAVALANABİLİYOR

Şirketten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Tasarım ve teknolojinin zarif bir birleşimi olan bu araba, bir süper otomobilin görünümünü, hissini ve sürüş deneyimini sunuyor, ancak karadan uçuş moduna zahmetsizce geçerek sürücülerin havalanmasına olanak tanıyor..."

Ayrıca ürünün tanıtımında geçen ifadelerse şöyle:

"XPENG AEROHT'un modüler uçan arabasının tasarımı seyahati kolaylaştırır. Otomatik sistem, tıpkı Transformers'ta olduğu gibi hava ve yer modüllerinin ayrılmasını ve birleşimini düzenleyerek uçmayı daha erişilebilir hale getiriyor ve kullanıcının seyahat deneyimini yerden gökyüzüne kadar genişletiyor."

"Hava modülü, dikey kalkış ve alçak irtifada uçuş yapabilen, tamamen elektrikli pilotlu bir uçaktır. Ürün, tek nokta arızası güvenlik gereksinimlerini karşılamak için dağıtılmış bir elektrikli tahrik sistemi kullanır. Erişilebilir bir uçuş deneyimi sunarak hem manuel hem de otomatik sürüş modlarını destekler. 270° panoramik iki kişilik kokpit geniş bir görüş alanı sunar."

GENEL ÖZELLİKLERİ

"Modüler uçan arabanın yer modülü 4-5 yolcuyu barındırabiliyor ve hava modülü için birden fazla şarj sağlayabilen genişletilmiş menzilli hibrit güç sistemine sahip. Araç, üç dingilli, altı tekerlek konfigürasyonuyla tasarlanmış olup, 6x6 dört tekerlekten çekiş ve arkadan direksiyona imkan vererek etkileyici taşıma kapasitesi ve arazi yetenekleri sunuyor. Nihai tasarım hâlâ geliştirilme aşamasında olmasına rağmen, halihazırda bir "ay keşif aracını" anımsatan, keskin çizgiler ve şık yüzeylerle karakterize edilen fütüristik, siber-mekanik bir estetiğe sahip."

2024'TE SERİ ÜRETİME GEÇİYOR

Çinli elektrikli otomobil üreticisi Xpeng, 'X2' isimli yeni uçan otomobilin tanıtımını yaptı. XPeng bu modelini 2024'te seri üretime geçirmeyi hedefliyor.

Şirket ortağı Tan, aracın fiyatının yaklaşık 200 bin dolar (yaklaşık 6 milyon TL) olduğunu ve bu yıl içinde satışa sunulacağını söylüyor...

ŞİRKETİN SOSYAL MEDYA HESABI

Bakmadan Geçme