Ülkeler ve şirketler yetenek açığı sıkıntısı yaşayacak
Türkiye'de yetenek açığının 2024 yılında yüzde 76'ya ulaşması bekleniyor
ManpowerGroup Yetenek Açığı Raporu'na göre 2024 yılı için yetenek açığı tahminleri tüm dünyada yüzde 75 olurken yetenek açığı beklentileri global ortalamanın bir puan üzerinde ölçülen Türkiye ise yüzde 76 ile 41 ülke arasında 22. sırada yer aldı. Ülkemizde en fazla yeteneğe ihtiyaç duyan sektörler taşımacılık ve lojistik & otomotiv, tüketim ürünleri & hizmetleri ve sağlık & yaşam bilimleri sektörleri oldu.
ManpowerGroup tarafından küresel çapta hazırlanan Yetenek Açığı Raporu'nun 2024 yılı için açıklanan sonuçları şirketlerin yetenek açığı yaşamaya ya da işe alım yapmakta zorlanmaya devam ettiğini bir kez daha ortaya koydu. Türkiye de dâhil 41 ülkede yapılan araştırmanın sonuçlarına göre küresel çapta 2024 yılında beklenen yetenek açığı ortalama yüzde 75 olurken yetenek açığı beklentilerinin yüzde 76 olarak ölçüldüğü Türkiye, 41 ülke içerisinde 22. sırada yer aldı. Türkiye'nin yetenek açığı 2022 yılında yüzde 71, 2023 yılında ise yüzde 72 seviyesindeydi.
Küresel çapta yüzde 85 ile Japonya, işverenlerin yetenek açığını doldurmakta en çok zorlanacağı ülke olurken bu ülkeyi her biri yüzde 82 ile oranlarla Almanya, İsrail ve Yunanistan takip etti. Fransa'nın yüzde 80 ile 9., İtalya'nın yüzde 75 ile 24., ABD'nin yüzde 70 ile 3. ve Çin'in yüzde 69 ile 34. sırada yer aldığı listeye göre yüzde 59 ile Finlandiya işverenlerin boş pozisyonları doldurmakta en az zorlanan ülke olması bekleniyor.
Türkiye'de yetenek açığının en fazla olması beklenen sektörler ve şirketler
Sektörlere göre yetenek açığına beklentilerine bakıldığında ise Türkiye'de yüzde 78 ile taşımacılık ve lojistik & otomotiv, tüketim ürünleri & hizmetleri ve sağlık & yaşam bilimleri en fazla yeteneğe ihtiyaç duyulacak sektörler oldu. Bunları yüzde 77 ile bilgi teknolojileri, yüzde 76 ile endüstriyel ürünler ve malzemeler, yüzde 74 ile iletişim teknolojileri, yüzde 70 ile enerji ve altyapı hizmetleri ve yüzde 69 ile finans ve emlak sektörleri takip etti.
Şirket büyüklüğüne göre yetenek açıklarına bakıldığında ise ülkemizde ilk sırada yüzde 83'lük yetenek açığı beklentisi ile 10-49 çalışanı olan şirketler yer aldı. Bunu yüzde 78'lik oranla çalışan sayısı 1.000-4.999 olan şirketler izledi. Sonrasında her biri yüzde 75'lik oranlarla çalışan sayıları 10'dan az, 50-249 ve 250-999 olan şirketler yer aldı. En az yetenek açığının yüzde 70 ile çalışan sayısı 5 binden fazla olan şirketlerde görülmesi bekleniyor.
Araştırmada Türkiye'de işverenler tarafından 2024 yılında en çok aranacak 5 temel ve teknik yetenek ise şu şekilde sıralandı.
Temel Yetenekler Teknik Yetenekler
1 Hesap Verebilirlik ve Güvenilirlik Üretim ve İmalat
2 Muhakeme ve Problem Çözme Mühendislik
3 İş Birliği ve Ekip Çalışması Satış ve Pazarlama
4 Yaratıcılık ve Özgünlük BT ve Veri
5 Aktif Öğrenme ve Merak Operasyon ve Lojistik
“Yetenek açıklarını kapatmak için çalışanlara ve işverenlere sorumluluklar düşüyor”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, şunları söyledi: “Günümüzde şirketlerin en önemli sorunları arasında yer alan yetenek açıklarını kapatmak için hem çalışanlara hem de işverenlere önemli sorumluluklar düşüyor. Öncelikle çalışanların sürekli olarak kendilerini yenilemeleri, meslek grubu bağımsız dijital yetkinliklerini geliştirmeleri ve yeni dönemin ihtiyaçlarına uygun şekilde yetenek dönüşümlerini yapmaları gerekiyor. İşverenler tarafından baktığımızda ise şirketler yetenek havuzlarını büyüterek öğrenmeye ve gelişime yatırım yapmalı, şirket içinde yetiştiremedikleri yetenekleri çekmek için kurum dışı pazara yönelerek çalışanların kurum içinde yeni pozisyonlara geçmelerine yardımcı olmalılar. Dijital dönüşümden geçerken yine her şeyin özünün insan olduğunu unutmamalı ve doğru iş için doğru yetkinliğe sahip olmanın vazgeçilmez olduğunu kabul etmemiz gerektiğini de vurgulamak isterim. ManpowerGroup olarak gerek uzman ekiplerimizle olsun gerekse araştırma ve raporlarımızla olsun iş birliği yaptığımız şirketlere ve iş arayan tüm adaylara yardımcı olmaya, rehberlik etmeye devam edeceğiz” dedi.