• Haberler
  • Dünya
  • Umman Nerede? Şii Sünni Nüfus Ne Kadar? Neden Saldırı Oldu? İşte Detaylar:

Umman Nerede? Şii Sünni Nüfus Ne Kadar? Neden Saldırı Oldu? İşte Detaylar:

Umman'ın başkenti Maskat'ta yer alan bir Şii camisine saldırı düzenlendi. En az 5 kişi hayatını kaybetti, cami içerisinde birçok kişi mahsur kaldı. Peki Umman'da neler yaşanıyor? Umman neresi? Şii Sünni nüfus ne kadar? İşte ayrıntılar:

Umman ya da resmî adıyla Umman Sultanlığı , güneybatı Asya'da, Arap Yarımadası'nın güneydoğu kıyısında yer alan Arap ülkesidir. Kuzeybatıda Birleşik Arap Emirlikleri, batıda Suudi Arabistan, güneybatıda ise Yemen ile sınır komşusudur. Güneyde ve doğuda Umman Denizi (Hint Okyanusu), kuzeydoğuda ise Umman Körfezi ile çevrilidir. Ülkenin Birleşik Arap Emirlikleri tarafından çevrelenmiş, Maskat en büyük şehir ve başkenttir.

Eskiden bir denizcilik imparatorluğu olan Umman, Arap dünyasında sürekli bağımsız olan en eski devlettir. Birleşmiş Milletler, Arap Birliği, Körfez İşbirliği Konseyi, Bağlantısızlar Hareketi ve İslam İşbirliği Örgütü üyesidir.

UMMAN NÜFUSU

Umman'ın nüfusu yaklaşık 5,1 milyon kişidir. Nüfusun çoğu Arap Ummanlı olup, önemli Afrikalı, Pakistanlı, Hintli ve Bangladeşli göçmen azınlıklara ev sahipliği yapmaktadır. İslam en yaygın ve resmî dindir. Arapça, İngilizce ve Hint dilleri bölgede yaygınca kullanılan dillerdir.

The World Factbook'a göre ülkede baskın din aynı zamanda ülkenin resmî dini olan İslam'dır. 2020 verilerine göre Müslümanlar toplumun %85,9'unu oluştururken, Hristiyanlar %6,4'ünü, Hindular %5,7'sini, diğer inançlar ise %2'sini oluşturmaktadır. Umman vatandaşları ağırlıklı olarak İbadi(Hariciliğin bir kolu) veya Sünni, küçük bir kesim ise Şiidir.

UMMAN'DA NELER YAŞANIYOR? NEDEN Şİİ CAMİİNE SALDIRI YAPILDI?

Umman konum olarak Yemen'in hemen yanında yer almaktadır. Bölgede yaşanan İsrail-Hamas çatışmalarının etkisinin Umman'a da yansıdığı düşünülmekte. Bölgeyi kendi egemenliği altına almak isteyen ve Arz-ı Mevud topraklarını hedefleyen İsrail çevre ülkeleri karıştırarak savaşı genişletme arzusunda olduğunu belirtmişti. Umman'da yaşanan şii camiine yapılan saldırı ile sünni-şii kavgasını körüklemek istemekte olduğu düşünülüyor. Zira Yemen'de ve İran'da Şiiler Gazze'de Sünnilere destek veriyor. Şii-Sünni çatışmasını körükleyerek İsrail'in bu kuvveti kırmak istediği belirtiliyor. Ayrıca saldırının seçildiği zamanlama da dikkat çekiyor. Zira Hazreti Hüseyin'in şehit edildiği kerbela günü yıldönümü yani şiilerin matem gününün seçilmiş olması da olayı daha da ilginç hale getiriyor.

 

Bakmadan Geçme