• Haberler
  • Ekonomi
  • Ünlü Ekonomist Gerçeği Ortaya Serdi! TÜİK'e Göre Kira 5845 TL, Yumurta 2,5 TL

Ünlü Ekonomist Gerçeği Ortaya Serdi! TÜİK'e Göre Kira 5845 TL, Yumurta 2,5 TL

TÜİK'in Nisan 2022'den bu yana açıklamadığı madde fiyatlarının yer aldığı gün yüzüne çıkan listeye göre halkın günlük yaşamındaki harcamaları yansıtmadığı ve gerçekçi olmadığı anlaşıldı.

Ekonomist Alaattin Aktaş, TÜİK’in Nisan 2022’den bu yana açıklamadığı TÜFE kapsamındaki madde fiyatlarını gün yüzüne çıkardı. TÜİK, “Kamuoyu yanlış yorumluyor ve bu da yanlış anlamalara yol açıyor” gerekçesiyle madde fiyatlarını ve ağırlıklarını açıklamayı durdurmuştu. Ancak Aktaş Ekonomi gazetesindeki köşesinde, TÜİK’in son açıkladığı Nisan 2022 fiyatlarını baz alarak Haziran 2024 itibarıyla güncel fiyatları hesapladı.

Ünlü Ekonomist Gerçeği Ortaya Serdi! TÜİK'e Göre Kira 5845 TL, Yumurta 2,5 TL

TÜİK, Nisan 2022’den sonra madde fiyatlarını ve ağırlıklarını açıklamayı durdurdu. Bu karar, kamuoyunda büyük tepki topladı. Mahkeme kararları bile bu kararı değiştiremedi. TÜİK, verilerin üstünü tamamen kapatmasa da, birçok bilgiyi gizli tutarak eleştiri oklarını üzerine çekti.

100 KALEM MAL VE HİZMET FİYATI

Alaattin Aktaş, TÜİK’in Nisan 2022’de son kez açıkladığı madde fiyatlarına ulaşarak bu fiyatları güncel endekslerle karşılaştırdı. Aktaş, TÜİK’in fiyat değişimlerini bazı maddeler için gruplandırarak, bazıları için ise tek tek kalem bazında verdiğini belirtti. Bu veriler sayesinde 100 kalem mal ve hizmetin Haziran 2024 fiyatlarını ortaya koydu.

 

 

Bakmadan Geçme