Uzun Çalışmak Depresyon Ve Kronik Hastalığa Neden Oluyor

Araştırmalara göre Uzun saatler boyunca çalışmak depresyon ve kronik hastalığa sebep oluyor

PLOS One'da yayımlanan yeni araştırmaya göre, genç yetişkinlikte gece geç saatlere kadar çalışmanın ve çok yoğun programların, orta yaşa gelindiğinde depresyon ve kötü sağlık riskinin artmasına yol açabileceğine işaret ediyor. Çalışmanın yazarı olan New York Üniversitesi'nden öğretim üyesi Wen-Jui Han, 30 yıl boyunca 7 bin Amerikalının çalışma programlarını ve uyku düzenlerini inceledikten sonra katılımcıların sadece 4'te birinin düzenli şekilde gündüz saatlerinde çalıştığını tespit etti. 

UZUN SAATLER BOYUNCA ÇALIŞANLAR 50 YAŞINA GELİNCE PİŞMAN OLUYOR

Örneklemin 4'te üçünü 1960'larda doğmuş Amerikalı işçilerin oluşturduğu çalışmada, katılımcılarla 22'den 50 yaşına kadar görüşüldü. Gündüz mesaisi olan çalışanların aksine daha gençken gece mesaisi ya da dönüşümlü vardiya yapan işçilerin uyku sorunu yaşadığı, 50 yaşına geldiklerinde sağlıksız olma ve depresyon yaşama olasılıklarının daha yüksek olduğu bildirildi.

Onlarca yıl boyunca çok fazla saat çalışan ve yoğun çalışma kültürü zihniyetini benimseyen Han daha 40 yaşındayken doktoru ona biyolojik yaşının 60 olduğunu söylemişti. Bu durum, Han'ı yoğun çalışma saatlerinin uzun vadeli sağlık üzerindeki etkisini araştırmaya yöneltmişti.

WEN-JUİ HAN İŞÇİLERİN UZUN SAATLER BOYUNCA ÇALIŞMAMALARINI SÖYLEDİ

Han, Zoom üzerinden NPR'yle yaptığı röportajda "Şu anki işimiz bizi hasta ediyor ve fakirleştiriyor" dedi.

İşin kaynak biriktirmemize olanak sağlaması gerekiyor. Ancak pek çok kişinin işleri bunu mümkün kılmıyor. Zaman içinde aslında daha da mutsuz oluyorlar. Han, araştırmasının "işleri nedeniyle fiziksel olarak bitkin ve duygusal olarak tükenmiş hissedenlerin mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmelerine destek olacak kaynaklar sağlamasını" umduğunu belirtti.

Araştırmacı, "Uzun saatler boyunca çalışmayı gönüllü olarak istediklerini söyleyebiliriz ancak gerçekte bu durum gönüllü olarak uzun saatler boyunca çalışmakla ilgili değil" dedi.

İŞÇİLER KENDİLERİNİ ÇALIŞMAK ZORUNDA HİSSEDİYOR

İş kültürlerinin uzun saatler boyunca çalışmalarını gerektirdiğini aksi takdirde cezalandırılabileceklerini hissediyorlar.

Han araştırmasında uygun şekilde dinlenmeyi işleri için feda edenlerin istatistiksel olarak depresyon veya kötü sağlık sorunları yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu buldu.

Araştırmacı, "İşimiz günlük bir stres etkeni haline geldiğinde, 30 yıl sonra karşılaşabileceğimiz sağlık sorunları bu türden olabilir" dedi.

Araştırma, gece çalışmayı ve dönüşümlü vardiyaları uyku problemleri ve sağlık sorunlarıyla ilişkilendirmiş olabilir ancak birinin diğerine doğrudan neden olduğuna dair güçlü kanıt bulamadı. Ancak ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri, yetersiz uykunun diyabet, kalp hastalığı ve obezite gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılığını artırabileceğini belirtmişti. 

Bakmadan Geçme