• Haberler
  • Gündem
  • Vaniköy'deki Kaçak Villa Kimin? Kaçak Yapıya İzni Kim Verdi?

Vaniköy'deki Kaçak Villa Kimin? Kaçak Yapıya İzni Kim Verdi?

İstanbul Boğazı'nda Çivi dahi çakılmaz denilen alanda devam eden villa inşaatı Türkiye'nin gündemine oturdu. Kamuoyunda Vaniköy'deki kaçak villa kimin, kaçak yapıya izni kim verdi? Sorularının cevabı merak konusu oldu. Detaylar haberimizde...

İstanbul Boğazı'nda çivi dahi çakılamaz denilen Vaniköy sırtlarında, ağaçların kesilerek lüks villa yapımına başlanması Türkiye'yi ayağa kaldırdı. 

Ormanlık alan içerisinde hızla yükselen boğaz manzaralı inşaatın kime ait olduğu ve nasıl izin alındığı ise cevabı en çok merak edilen sorular arasında yer alıyor.

İstanbul Üsküdar Vaniköy sırtlarında İBB’nin sorumluluğunda bulunan Boğaziçi İmar Müdürlüğü kontrolündeki arazide ağaçların da kesilerek inşaat yapılmasının yankıları devam ediyor.

Türkiye'yi ayağa kaldıran olayla ilgili olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı harekete geçip çalışmaları durdururken villanın kime ait olduğu ve izni kimin verdiği sorularının cevabı merak konusu oldu.

Vaniköy'deki inşaat alanına gelen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri, şantiyeye alınmadı. Özel mülk olduğu gerekçesiyle demir kapıyla kapatılan yolun açılması için bölgeye polis ekipleri sevk edildi.

Polis ekiplerinin inşaat alanına girmesinin ardından kapı açıldı. Ardından, il müdürlüğü ekipleri inşaat alanına girerek incelemelerine başladı.

İBB, Boğaz'daki inşaatın sosyal medyada gündem olmadan önce 16 Ağustos 2024'te mühürlendiğini, savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu ve bakanlığa da bildirildiğini açıkladı.

VANİKÖY'DEKİ KAÇAK VİLLA KİMİN?

Adnan Oktar’ın gözaltına alındığı operasyona kadar yıllarca kiracı olarak oturduğu, Vaniköy sırtlarındaki villanın Rus milyarder Roman Abramoviç’e değil 26 milyon dolara Rus milyarder Boris Borisenko tarafından satın alındığı iddia edildi.

Yaklaşık 15 gün önce yandaş Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör köşe yazısında Adnan Oktar’ın İstanbul Vaniköy’de yıllardır kiracısı olduğu ünlü villanın geçtiğimiz yıl ünlü Rus milyarder Roman Abramoviç’e satıldığını ileri sürmüştü. Ancak alıcının Abramoviç olmadığı ortaya çıktı.

Hürriyet’ten Fatma Aksu’nun haberine göre, mülkiyeti Mustafa Cüre’ye ait olan 10 dönümlük arazideki iki villa, İngiltere merkezli Pure Fueloil isimli şirketin sahibi Boris Borisenko tarafından 26 milyon dolara satın alındı.

Vaniköy sırtlarındaki villalar Anadolu Yakası’ndaki sahil yolundan ve komşu binalardan bakıldığında ağaçların ardında kaldığı için görünmüyor. Villaları görmek için Arnavutköy Sahili’nden karşıya bakmak gerekiyor. Villaların panaromik bir Boğaz manzarası var. Evler, Adnan Oktar’ın kiracı olması, kapıda silahlı güvenliklerin nöbet tutması ve gelip giden lüks arabalar nedeniyle bölgede ‘kozmik malikâne’ olarak biliniyor.

DEĞERİNİN ÜZERİNDE SATILDI

Boğaz’ın emlakçılarından Bosforce’un Yönetici Ortağı Ulvi Özcan, Vaniköy 928 ada, 3 parselde yer alan arazi ve villalarda 2022’nin ocak ayında değer tespiti yaptıklarını belirterek şunları söyledi:

“Boğaz’da bu büyüklükte çok fazla arsa ve bu nitelikte fazla mülk bulunmuyor. Geçen yıl, söz konusu yerin satışı için değer tespiti yapmak üzere davet edildim. Bizim o zaman satılabilir fiyat olarak verdiğimiz rakam 13-14 milyon dolar aralığında bir rakamdı. Bizim verdiğimiz rakamı azımsayıp ‘20 milyon dolar istiyoruz’ demişlerdi. Değerinin hayli üzerinde satıldı.”

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul’un Boğaziçi bölgesinde yer alan yapıyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Boğaziçi öngörünüm bölgesinde yer alan yapıyla ilgili olarak “imar kirliliğine neden olma” suçundan resen soruşturma başlatıldığını bildirdi.

Tunç, "İstanbul’un Üsküdar ilçesi Vaniköy semtinde bulunan ve Boğaziçi öngörünüm bölgesinde yer alan yapıyla ilgili olarak Türk Ceza Kanunu'nun 184. maddesi uyarınca 'imar kirliliğine neden olma' suçundan Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından resen soruşturma başlatılmıştır. Dünyanın göz bebeği İstanbul’umuzun doğasını bozacak hiçbir olumsuzluğa asla müsaade edilmeyecektir" dedi.

Bakmadan Geçme