• Haberler
  • Dünya
  • Yahya Sinvar'ın Yerine Kim Geçecek? Hamas'ın Yeni Lideri Kim Olacak?

Yahya Sinvar'ın Yerine Kim Geçecek? Hamas'ın Yeni Lideri Kim Olacak?

İsrail'in Hamas'ın lideri Yahya Sinvar'ı öldürdüğünü açıklaması ve Hamas'ın da ölmüş olabileceği yönünde açıklamalar yapmasının ardından yeni liderin kim olacağı merak konusu oldu.

İsrail, Tahran'da öldürülen İsmail Haniye'nin ardından Hamas'ın siyasi liderliğine atanan Yahya Sinvar'ın öldürüldüğünü iddia ederken gelişme kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Çıkan haberlere ilişkin açıklama yapan Hamas kaynakları da "İşaretler var, Sinvar öldürülmüş olabilir" ifadelerini kullandı.

İran’da 31 Temmuz 2024 tarihinde suikasta uğrayan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin yerine, 7 Ağustos'ta hareketin Gazze Şeridi sorumlusu Yahya Sinvar seçilmişti.  

1988'den 2011'e kadar yaklaşık 23 yıl boyunca İsrail hapishanelerinde kalan Yahya Sinvar'ın Hamas'ın başına geçmesi dünya kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı.

Özellikle strateji uzmanları ve Yahya Sinvar'ın Hamas'ın başına geçmesiyle birlikte İsrail'i çok daha zor günlerin beklediği yönünde yorumlar yapmıştı.

YAHYA SİNVAR ÖLDÜ MÜ?

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz da Sinvar'ın öldürüldüğünü duyururken İsrail Savunma Kuvvetleri'nden (IDF) yapılan açıklamada ise "IDF'nin Gazze'deki operasyonları sırasında 3 terörist ortadan kaldırıldı. Teröristlerden birinin Yahya Sinvar (Hamas lideri) olma ihtimali araştırılıyor. Bu aşamada teröristlerin kimliği tespit edilemiyor" ifadeleri kullanıldı. Ayrıca saldırının gerçekleştirildiği bölgede rehinelerin varlığına dair herhangi bir ize rastlanmadığı belirtildi.

Hamas kaynakları da "Sinvar'ın ölmüş olabileceğine ilişkin sinyaller var" ifadelerini kullandı.

YAHYA SİNVAR'IN YERİNE KİM GEÇECEK?

Sinvar, örgütün siyasi büro başkanı Heniyye'den sonra iki numaralı adamı olarak görülüyordu. Heniyye'nin Katar'da sürgünde yaşaması nedeniyle Sinvar, Gazze'nin fiili hakimi konumundaydı. 

İsrail'in İsmail Haniye'nin ardından Yahya Sinvar'ı da şehit etmesinin ardından Yahya Sinvar'ın yerine kim geçecek sorusunun cevabı da merak konusu oldu.

Hamas'tan yeni lider ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Heniyye'nin ardından Sinvar'ın lider olarak belirlenmesi yaklaşık bir hafta sürmüştü. Yeni liderin belirlenmesinin ne kadar süreceği ise henüz netlik kazanmadı. 

Bakmadan Geçme