• Haberler
  • Gündem
  • YÖK Duyurdu: Filistinli Öğrencilere Sahip Çıkacağız Onlara Özel Duyuru Düzenleyeceğiz

YÖK Duyurdu: Filistinli Öğrencilere Sahip Çıkacağız Onlara Özel Duyuru Düzenleyeceğiz

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar Gazze'deki katliamlara karşı çıktıkları için işini kaybeden bilim insanları ve öğrencilere destek olmak amacıyla bir duyuru düzenleyeceklerini açıkladı. bu kişilere Türk üniversitelerinin kapılarını açık tutacaklarını ve başvurularını alacakları bir platform oluşturacaklarını belirtti.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Batılı üniversitelerde Gazze'deki katliamlara karşı çıktıkları için işlerini kaybeden bilim insanları ve öğrenciler için Türk üniversitelerinin kapılarının açık olduğunu söyledi.

BAŞVURU SAYFASI DÜZENLEYECEĞİZ

Özvar, "Önümüzdeki günlerde bu amaçla, Yükseköğretim Kurulunun web sitesinden bir duyuruyla bir başvuru sayfası düzenleyeceğiz" dedi.

Özvar, Glasgow Üniversitesi'nde Filistin asıllı rektör Gassan Ebu Sitte'nin, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi'ndeki (ASBÜ) "Gazze Soykırımı Girişimi-Bir Görgü Tanığının Anlattıkları" konferansının açılışında konuştu. Filistin topraklarında yaşanan zor zamanlara değinen Özvar, bölgedeki gerginliklerin devam ettiğini belirtti.

İsrail'in Gazze'de yaptığı katliamlar sonucunda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 35 bini aştığını söyleyen Özvar, 2 milyonu aşkın Filistinlinin ise yerlerinden zorla göç ettirildiğini belirtti.

Türkiye'nin Filistin davasını savunmaya devam ettiğini vurgulayan Özvar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uluslararası platformlarda Türkiye'nin Filistin'e desteğini dile getirdiğini ve İsrail'in Filistin topraklarını işgaline dair kanıtları muhataplarına sunduğunu ifade etti. Ayrıca, Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail aleyhinde devam eden soykırım davasına Türkiye'nin müdahil olacağını açıkladı.

PEK ÇOK FİLİSTİNLİ EĞİTİM GÖRMEKTEDİR

Özvar, YÖK olarak Gazze'den ayrılmak zorunda kalan Filistinli öğrencilere ve akademisyenlere Türk üniversitelerinin kapılarını açtıklarını belirterek, "Birkaç aydan bu yana, pek çok Filistinli öğrenci, bugün itibarıyla üniversitelerimizde eğitim öğretimlerine devam etmektedir" dedi.

Erol Özvar, Gassan Ebu Sitte'nin İsrail ordusunun Gazze'deki Filistin hastanelerinde işledikleri suçlara tanık olduğunu ve Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcılığı tarafından yürütülen İsrail soruşturması bağlamında Gazze'de gördüklerini savcılığa aktardığını belirtti.

Özvar, Avrupa ülkelerinin Ebu Sitte'ye Şengen vizesi vermemesi konusuna da değindi. Bu durumu ifade özgürlüğünün açık bir ihlali olarak nitelendiren Özvar, birçok Batılı ülkenin çifte standartlarının bir örneği olarak gördü. Ebu Sitte'ye Türkiye'ye gelme daveti yaptıklarını ve kendisinin ifade ettiği tüm olayları özgürce ifade etmesini istediklerini belirtti. Bu davetin, Batı'daki çifte standartların bir göstergesi olduğunu ve Ebu Sitte'nin ziyaretlerinin bu çifte standartları ortaya çıkardığını ifade etti.

ÜNİVERSİTELERE BÜYÜK BASKILAR UYGULANMAKTADIR

YÖK Başkanı Özvar, dünya üniversite akademisyenlerinin ve gençlerinin, Gazze'de yaşanan katliamlar karşısında insanlık vicdanıyla protesto eylemleri yaptığına dikkati çekti.

Türkiye'deki üniversite yönetimleri, akademisyenleri ve öğrencilerinin de bu eylemlere katıldığını ve Gazze'deki soykırımı telin ettiğini anlatan Özvar, "Buna karşın, Birleşik Devletler'de, Batı Avrupa'da, Kanada'da akademisyenlerin ve öğrencilerin bu barışçı eylemleri karşısında akademik özgürlüğün, ifade hürriyetinin ve demokratik hakların sözde savunucuları, Batılı üniversite yönetimleri antidemokratik ve özgürlükleri kısıtlayıcı tedbirler almakta ve üniversite mensuplarına büyük baskılar uygulamaktadır." diye konuştu.

Bu haklı eylemlere katılan akademisyenlerin bir kısmının işlerine son verildiğini ve üniversitelerden atıldıklarını bildiren Özvar, öğrencilerin de üniversitelerinden uzaklaştırıldığını ve kayıtlarının silindiğini aktardı.

YÖK BAŞKANININ AÇIKLAMASI

Buradan Yükseköğretim Kurulu Başkanı olarak Batılı üniversitelerden Gazze'deki katliamlara sırf karşı çıktıkları için işini kaybeden bilim insanlarına ve öğrencilere sesleniyorum: Batılı akademisyen ve bilim insanlarına Türk üniversitelerinin kapıları açıktır. Buyurun, ülkemize gelin. Bu topraklar baskı gören Batılı insanlara her zaman kapılarını açmıştır.

15. asrın sonunda Avrupa'da zülüm gören Yahudilere kapılarımızı nasıl açtıysak, İkinci Dünya Savaşı arifesi ve esnasında nazi zulmü ve baskısı altındaki bilim insanlarını üniversitelerimize nasıl kabul ettiysek, aynı şekilde bugün de sizleri aramızda görmekten büyük memnuniyet duyacağız. Önümüzdeki günlerde bu amaçla, Yükseköğretim Kurulunun web sitesinden bir duyuruyla bir başvuru sayfası düzenleyeceğiz. İnsancıl eylemleri sebebiyle işine son verilen Avrupa, Kanada ve Birleşik Devletler'deki üniversite hocaları ile üniversitelerinden koparılan uluslararası öğrencilere diledikleri takdirde şartlarına uygun olarak yatay geçiş veya özel öğrencilik dahil ülkemizde eğitimlerine devam etme imkanı tanıyacağız. Buradan işini kaybeden, öğrenciliğini kaybeden Batı'da eğitim gören uluslararası öğrencilere davette bulunuyor, onları bu başvuru sürecine davet ediyoruz."

MUHABİR HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme