• Haberler
  • Ekonomi
  • Yurt Dışı Çıkış Harcı Ücretleri Her yıl Artacak!

Yurt Dışı Çıkış Harcı Ücretleri Her yıl Artacak!

Yurt dışı çıkış harcı zam kararı TBMM'de kabul edildi. Yurt dışına çıkan vatandaşlardan çıkış başına alınacak harç ücreti 500 liraya yükseltilmesi kararı alınırken, Harç ücretlerinin her yıl artacağı bildirildi.

Kurumlar vergisinin oranı yüzde 15 olacak!

Küresel asgari tamamlayıcı kurumlar vergisinin oranı yüzde 15 olacağı açıklanırken, asgari kurumlar vergisi oranı ile bu kanuna göre tespit edilen oran arasındaki fark, küresel asgari tamamlayıcı kurumlar vergisi oranı olacağı bilgisi verilirken, ülkesel bazlı vergi yükünün asgari kurumlar vergisi oranını aşması durumunda ise küresel asgari tamamlayıcı kurumlar vergisi hesaplanmayacağı ve mükellef olacak küresel asgari tamamlayıcı kurumların belirlenmesi, vergilendirme dönemi, beyanı, tarhı, ödenmesi, vergi matrahının hesaplanmasına ilişkin hususlar belirleneceği bildirildi. Çok uluslu işletme gruplarına bağlı ve Türkiye’de yerleşik olan bağlı işletmelere ve iş ortaklıklarını tanımlayan “Yerel Asgari Tamamlayıcı Kurumlar Vergisi” vergilendirme dönemi, beyan, tarh ve ödenmesi ile ilgili hükümlerinde düzenleme yapılacak.

Yurtdışı Harç ücreti 500 Liraya Yükselecek!

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna göre, Kurumlar Vergisi Kanunu’nda düzenlemelere gidilerek, küresel asgari tamamlayıcı kurumlar vergisinin oranı %15 olacak. Ayrıca aylık ya da ücretinden üyelik ödentisi kesilen sendika üyesi kamu görevlilerine, toplu sözleşmeyle belirlenen tutarda toplu sözleşme ikramiyesi ödeneceği, Kanuna 8 yeni madde ihdas edildi. Vergi ve sosyal güvenlik alanına ilişkin düzenlemeler kanun ile yurt dışına çıkan vatandaşlardan çıkış başına alınacak harç tutarının ise 500 liraya yükselmesi kararı alındı.

Alınan yeni karar doğrultusunda ise söz konusu harç ücreti, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu’nun ilgili hükümleri dahilinde belirlenen yeniden değerleme oranında artırılması kararı alındı. Bu şekilde hesaplanan harç tutarının ise 10 liraya kadarki kesirleri dikkate alınmayacağı yönünde bilgi verilirken, bu doğrultuda hesaplanan harcın uygulandığı yılın ocak ayının 10’uncu günü sonuna kadar yapılan yurt dışına çıkışlarda ise, bir önceki yılın sonu itibariyle geçerli tutar üzerinden yapılmış harç ücretleri için fark alınmayacağı bildirildi.

Söz konusu kararın ise, düzenlemenin yayımını izleyen 10’uncu günde yürürlüğe gireceği bilgisi verildi.

Bakmadan Geçme