• Haberler
  • Gündem
  • Züppe Hakaret mi? TDK'ya Göre Züppe Ne Demek? Mahkemeden Çok Tartışılacak Züppe Kararı!

Züppe Hakaret mi? TDK'ya Göre Züppe Ne Demek? Mahkemeden Çok Tartışılacak Züppe Kararı!

Tuncay Özkan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik kullandığı ve taraflı tarafsız herkesin tepkisini çeken, siyasette adeta şok etkisine neden olan züppe kelimesi Türkiye'de en çok tartışılan ve konuşulan kelime oldu. Peki züppe hakaret mi? TDK'ya göre züppe ne demek? Mahkemeden çok konuşulacak züppe kararı! Detaylar haberimizde...

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alarak çok ağır eleştirilerde bulunup "züppe" kelimesini kullanmıştı.

Tuncay Özkan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik ifadeleri siyasette adeta şok etkisi oluşturdu. Özellikle kullanılan züppe kelimesi taraflı tarafsız hemen herkesin çok büyük tepkisini çekti.

AK Parti kurmayları Tuncay Özkan'a yaptıkları açıklamalarla çok sert bir şekilde karşılık verdi. 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında "züppe" ifadesini kullanan Tuncay Özkan hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Tunç, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a sosyal medya üzerinden hakaret eden ve iftira atan İzmir Milletvekili Tuncay Özkan hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştır. Ömrünü büyük ve güçlü Türkiye'ye vakfetmiştir. Aziz milletimizin oylarıyla seçilen, ülkemize ve milletimize hizmet etmek için gece gündüz demeden çalışan Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik hadsiz ve çirkin ifadeler asla kabul edilemez. Milletvekilliği kimliğini taşıyan bir kişinin milletin değerlerini hiçe sayan, terbiyesiz ve ahlak dışı sözlerini şiddetle kınıyorum." ifadelerine yer vermişti.

ZÜPPE HAKARET Mİ? TDK'YA GÖRE ZÜPPE NE DEMEK?

Özellikle muhalefet kanadından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik zaman zaman dozajı aşan eleştiriler yapılıyor. Ancak bu zamana kadar hiçbir siyasetçiden züppe veya benzeri bir kelime Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik kullanılmamıştı.

Züppe kelimesi toplumda büyük bir hakaret olarak değerlendiriliyor. Hele de bu ifadenin muhattabı ülkeyi yöneten cumhurbaşkanı olunca çok daha büyük hassasiyet ve tepkiyle karşılaşılıyor.

MAHKEME ZÜPPE KELİMESİNİ HAKARET OLARAK KABUL ETMİYOR!

İstanbul 2. İdare Mahkemesi'nin 2014 yılındaki bir davada, amirleri için "züppe" ifadesini kullanan memura verilen disiplin cezasını, “züppe"nin hakaret olmadığı gerekçesiyle iptal ettiği, TDK'nın ise mahkemeye gönderdiği resmi yazıyla "züppe” kelimesinin Türkçede hakaret olmadığını bildirdiği ortaya çıktı.

Mahkeme tarafından verilen kararda şu ifadelere yer veriliyor;

Dosyanın incelenmesinden, davacının İstanbul Sarıyer Vehbi Koç Vakfı Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'nde müdür olarak görev yapmakta iken 28/08/2013 tarihinde sosyal paylaşım sitesi twitterda " orta öğretime yeni yerleştirme sistemi bir grup züppe tarafından hazırlanıp bakana mı sunuldu, bence yeni sistemi bir grup züppe hazırlamıştır." şeklinde tweet attığı, hakkında yürütülen soruşturma sonucu düzenlenen 27/11/2013 tarihli raporda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125/D-1 maddesi gereğince bir yıl kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile cezalandırılması teklifi getirildiği, teklife uygun olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125/D-1 maddesi gereğince bir yıl kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile cezalandırılmasına ilişkin İstanbul Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 10/12/2013 tarih ve 113597 sayılı işleminin tesis edilmesi üzerine bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmıştır.
Davacının, 28/08/2013 tarihinde sosyal paylaşım sitesi twitterda " orta öğretime yeni yerleştirme sistemi bir grup züppe tarafından hazırlanıp bakana mı sunuldu, bence yeni sistemi bir grup züppe hazırlamıştır." şeklinde tweet attığı, hukuki ihtilafın züppe kelimesinden kaynaklandığı, züppe kelimesinin Türk Dil Kurumu'nda türkçe karşılığının " giyinişte, söz söyleyişte, dilde, düşünüşte toplumun gülünç ve aykırı saydığı yapmacıklıklara ve aşırılıklara kaçan" olduğu, yabancı dilde karşılığının ise " seçkin görünmek için, bazı çevrelerdeki düşünceleri benimseyen, hayranlık duyan ve onlar gibi davranmaya özenen, snop" olduğu anlaşılmakla, davacının bu sözü amirine, maiyetindekilere, iş arkadaşları veya iş sahiplerine hakarette bulunmak maksadıyla söylemediği kanaatine ulaşıldığından, dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline, aşağıda dökümü yapılan 257,30-TL yargılama gideri ile karar tarihi itibarıyla yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca duruşmalı işler için belirlenen 1.200,00-TL vekalet ücretinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, artan posta ücretinin karar kesinleştikten sonra davacıya iadesine, bu karara karşı, tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 30 gün içinde Danıştay'a hitaben Mahkememize verilecek dilekçeyle temyiz yoluna başvurulabileceği hususunun taraflara tebliğine, 17/12/2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

TDK'NIN MAHKEMEYE GÖNDERDİĞİ CEVAP!

"Güncel Türkçe Sözlük'te hakaret anlamındaki sözlerin başında "hakaret yollu" anlamındaki "hkr." kısaltması bulunur. "Züppe" sözü hakaret anlamı içermediğinden maddede "hlar." lasaltması yer almamaktadır. Bilgilerinizi rica ederim. Prof. Dr. Mustafa S. KAÇALİN Başkan"

TDK'YA GÖRE ZÜPPE NE DEMEK?

TDK'nın online sayfasından züppe kelimesi araştırıldığında iki anlamı çıkıyor. 

"1. sıfat Giyinişte, söz söyleyişte, dilde, düşünüşte toplumun gülünç ve aykırı saydığı yapmacıklıklara ve aşırılıklara kaçan; didon (I):
      "Tuhaf, züppe bir muhit içine düştüm, diyordu." - Sait Faik Abasıyanık

2. sıfat Seçkin görünmek için, bazı çevrelerdeki düşünceleri benimseyen, hayranlık duyan ve onlar gibi davranmaya özenen; snop:
      "Onlara göre ben sözde züppenin, cakacının biriyim." - Nâzım Hikmet" ifadelerine yer veriliyor.

Peki şimdi ne olacak? Tuncay Özkan'a Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaretten işlem yapılıp ceza verilecek mi? Züppe kelimesi hakaret mi? Yargı nasıl bir tutum sergileyecek? Toplumun en çok merak ettiği konuların arasında yer alıyor.

Bakmadan Geçme